Sivut

tiistai 21. toukokuuta 2019

Viikonloput Espanjassa


Täällä olemme yhdessä melkein jokainen viikonloppu. Yleensä olemme joko Onervan kotona tai menemme käymään jossain. Olemme käyneet Montgo-vuorella muutaman kerran, käyneet isovanhemmilla syömässä, olleet kavereiden kanssa ja käyneet shoppailemassa.
Ensimmäisellä Montgo vierailulla olimme Deniassa ja menimme sinne muutaman uuden espanjalaisen kaverin kanssa. Toisella kerralla olimme kaupungissa nimeltä Xabia ja menimme sinne yhdessä espanjalaisten perheidemme kanssa. Menimme siellä kapeaa vuoristopolkua pitkin ja maisemat olivat huikeat. Aurinko paistoi tosi lämpimästi, eikä taivaalla ollut juuri yhtään pilveä, onneksi oli laitettu paljon aurinkorasvaa. Kävimme yhdellä rannalla katselemassa maisemia ja oli niin kuuma, että olisi voinut käydä uimassa. Kun tulimme kävelemästä, meillä oli eväät mukana ja aloimme syömään niitä. Sitten ajoimmekin Ondaraan ja kävimme syömässä jäätelöt.
Isovanhemmilla olemme käyneet muutaman kerran syömässä. Ruokalajeja on aina ollut varmaan neljä tai viisi. Ruoka on ollut hyvää mutta hiukan erikoista. Huonoina puolina on ollut, että he syövät liian kauan ja pöydässä on saatettu istuakin jopa kolme tuntia.
Kavereiden kanssa olemme olleet aina jonkun luona ja aina syöneet jotakin. Olemme pelanneet pelejä tai käyneet vain kävelemässä jossain tai ihan vaan olleet.
Shoppailemasta mukaan on tarttunut vähän kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta. Yleensä shoppailupäivämme on tiistai mutta olemme käyneet myös kerran lauantaina shoppailemassa.
Viikonloppuisin meillä on myös ollut muutaman kerran yökylä ja olemmekin olleet sitten seuraavan päivän yhdessä.

-Ellen

keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Onervan pääsiäisloma

Pääsiäisloman ensimmäisenä päivänä menin Ellenille yökylään. Meille oli hauskaa ja kävimme katsomassa Ondaran kaduilla kulkevaa pääsiäiskulkuetta. Siinä kaduilla kulki ihmisiä, joista osa soitti jotain soitinta kuten rumpuja, ja osa kantoi kynttilöitä. 
Kuva on otettu Andorrasta.

Lauantaina 20.4. lähdin perheeni kanssa kuudeksi päiväksi Andorraan, koska he omistavat sieltä talon. Andorrassa oli tosi kaunista ja tykkäsin vuorista. Harmi vain, että säät eivät oikein suosineet, vaan joka päivä satoi ainakin vähän ja oli aika kylmä ja pilvistä. Minulla ei myöskään ollut Andorrassa nettiä, joten joinakin päivinä menin joko kahvilaan, jossa oli netti tai ostoskeskukseen. 

Muutamana aamuna Andorrassa menin vanhempien kanssa vuorille kävelylle. Sieltä oli kauniit näköalat kylään, jossa talo sijaitsi. Joidenkin vuorten huipulla oli myös lunta ja mahdollisuudet lasketella, mutta sään takia en päässyt minään päivänä kokeilemaan. 

Päivät Andorrassa menivät suureksi osaksi kouluhommien tekemiseen, mutta iltapäivisin menin vanhempien kanssa lounaalle erilaisiin ravintoloihin. Iltaisin menin monena päivänä lähellä olevaan ostoskeskukseen, koska siellä oli netti, jolloin pystyin juttelemaan kavereilleni ja perheelleni. 


Minulla oli hauskaa Andorrassa, vaikka jäi vähän harmittamaan, että sään takia ei oikein voinut tehdä mitään asioita ulkona. Olisi ollut kiva päästä kokeilemaan laskettelua vuorenrinteillä, mutta se jäi tällä kertaa väliin. 

Kun tulin takaisin Andorrasta, näin Elleniä pitkästä aikaa. Näin myös enne koulun alkua muita kavereita, joiden kanssa menin läheiseen puistoon piknikille. 

Tiistaina 30.4 oli yksi päivä koulua, mutta keskiviikkona ei ollut. Tiistaina Ellen tuli minun luokseni yökylään ja keskiviikkona pääsimme kokeilemaan pihassani olevaa uima-allasta ensimmäistä kertaa.




-Onerva 

keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Ellenin pääsiäisloma

Pääsiäisloma alkoi keskiviikkona 17.4. ja samana päivänä Onerva tuli meille yöksi. Seuraavana päivänä emme tehneet oikein mitään mutta minä kävin leikkauttamassa hiukseni. 

Perjantaina kävin syömässä yhdessä ravintolassa ja söin pastaa, jossa oli mozzarellaa ja kirsikkatomaatteja. Kun olin käynyt syömässä menimme yhdessä kavereiden kanssa katsomaan Denian linnaa. Päivä oli tosi sateinen ja linnassa jos meni portaita, piti mennä tosi varovasti, koska ne olivat tosi liukkaat.  
Lauantaina satoi koko päivän ja menimmekin illalla shoppailemaan ostoskeskukseen, joka on Ondarassa. 

Sunnuntaina ja maanantaina olin vain kotona, koska Onerva oli lähtenyt Andorraan.  
Tiistai aamuna oli lähtö Madridiin. Matka kesti noin 6 tuntia, sillä pysähdyimme yhdellä huoltoasemalla syömään ja noin puoli tuntia ennen Madridia pysähdyimme yhteen kaupunkiin ja kävimme siellä katselemassa paikkoja. Ostin sieltä jäätelön ja otin siihen kinuskikastiketta, joka maistui aivan kamalalta. Sieltä sitten ajoimme kaupunkiin nimeltä Tres Cantos. Se kaupunki on ihan Madridin vieressä. Siellä asuimme yhden sukulaisen luona.  

Keskiviikkona satoi tosi paljon vettä. Menimme junalla ihan Madridin keskustaan ja siellä menimme johonkin taidemuseoon. Taidemuseon jälkeen kävimme syömässä pizzaa ja menimme takaisin sen sukulaisen luokse. 

Torstaina oli hyvä keli ja silloin kiertelimme vähän ympäri Madridia turistibussilla. Kävin myös shoppailemassa ja löysin myös tuliaisia. 

Perjantaina ajoimme vähän kauemmas yhteen ostoskeskukseen, joka oli ulkona. Eli siinä oli tie ja kaupat sen varrella ja tiellä vain käveltiin. Kävin myös ihan tavallisessa ostoskeskuksessa, joka oli tosi iso ja meinasin eksyä sinne mutta löysin kyllä takaisin. 
Lauantai iltapäivänä ajoimme sitten takaisin kotiin. Pysähdyimme syömään ravintolaan. Matka oli tai se ainakin tuntui paljon pidemmältä kuin tiistaina. 

Sunnuntaina ja maanantaina olin vain kotona mutta maanantai iltana menin käymään Onervan luona ja meillä oli tosi hauskaa, koska emme olleet nähneet pitkään aikaan. 

-Ellen 
Kuva on otettu Madridista.

tiistai 16. huhtikuuta 2019

Koulupäivät Deniassa




Nyt on takana jo lähes neljä viikkoa. Olemme tottuneet jo uuteen ja erilaiseen arkeen täällä Espanjassa. 


Arkisin aamulla herätyskello soi vähän ennen kahdeksaa. Sitten tehdään aamutoimet ja lähdetään hyvissä ajoin koululle, joka alkaa joka päivä kello yhdeksän. Kahden oppitunnin jälkeen koulussa on noin puolen tunnin pituinen tauko, jolloin syödään omia eväitä. Tauon jälkeen koulupäivä jatkuu. Maanantaisin ja tiistaisin seuraava tauko alkaa 14.10. ja keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 13.30. Jotkut oppilaat lähtevät tämän tauon aikana käymään kotona syömässä lounasta. Tämän tauon aikana on myös vapaaehtoisia kerhoja, kuten esimerkiksi koripallo-, teatteri- ja matikkakerho. Ja tämän tauon aikana on myös lounasaika. Tauon loputtua koulua on enää jäljellä kaksi tuntia. Kello 17.00 koulupäivä loppuu ja vanhemmat tulevat hakemaan suurinta osaa oppilaista autolla koulusta. 


Koulupäivä eroaa suuresti sellaisesta koulupäivästä, johon olemme tottuneet Suomessa. Täällä Deniassa koulussa on jonkin verran enemmän sääntöjä. Täällä ei esimerkiksi saa käyttää koulupäivän aikana puhelinta, vaan se on joko säilytettävä repussa tai annettava opettajalle. Täällä on myös muutamia sääntöjä vaatetuksen suhteen. Koulussa ei saa esimerkiksi olla lyhyissä shortseissa tai paidoissa. Kouluun ei myöskään saa meikata, ja purkan syönti on kiellettyä.


Kaikki meidän luokkalaisemme ovat mukavia ja ystävällisiä, ja olemme tulleet kaikkien kanssa hyvin toimiin. Myös opettajat ovat mukavia. Kaikki oppilaat tai opettajat eivät osaa puhua kauhean hyvää englantia ja välillä on vaikeuksia ymmärryksessä, mutta suurin osa heistä yrittää silti.


Täällä tunnit ovat koulussa erilaisia kuin Lehtisaaren koulussa. Esimerkiksi liikuntatunneilla tytöt ja pojat ovat samassa ryhmässä. Täällä käymme myös teknologian tunneilla, joka ei ole mahdollista Lehtisaaren koulussa. Meillä on myös kerran viikossa yksi tunti alakoulun puolella, joka on hauskaa, koska pääsemme juttelemaan pienempien oppilaiden kanssa ja kerran viikossa työskentelemme V Learning-projektin parissa, jonka aiheena on virtuaalimaailma.


Myös kouluruoka eroaa suuresti siitä, mihin olemme Lehtisaaressa tottuneet. Täällä kouluruoka on suurimmaksi osaksi hyvää, vettä (joka on pahan makuista) lukuun ottamatta. Koulussa on monena päivänä perinteisiä espanjalaisia ruokia, kuten paellaa. Joskus taas on jotain muuta, kuten ranskalaisia ja niiden kanssa jotain.


Nyt odottelemme keskiviikkona alkavaa 14 päivän pääsiäislomaa, jolloin minä olen menossa Andorraan ja Ellen on menossa vierailemaan Madridissa, Pääsiäisloman aikana aiomme myös ottaa aurinkoa ja joku päivä käydä tutustumassa Denian linnaan


-Onerva
Tämä kuva on otettu Deniaa lähellä olevassa rannikkokaupungissa nimeltä Xabia.




perjantai 5. huhtikuuta 2019

Ensimmäinen viikko takana

Olemme olleet täällä Espanjassa jo reilun viikon. Kaikki on mennyt hyvin eikä tulomatkalla tai alkupäivien aikana ole vielä tullut mitään ongelmia. Alkupäivät täällä Espanjassa menivät totutteluun: uusi perhe ja uudet tavat. Sopeuduimme kuitenkin molemmat tosi nopeasti ja meillä on ollut jo tosi hauskaa!

Kun saavuimme Espanjaan, perheet olivat lentokentällä odottamassa. Tulimme jo alusta alkaen hyvin juttuun perheiden kanssa. Vaikka molempien perheillä on välillä vähän hankaluuksia englannin puhumisessa ja joskus asiat täytyy selittää Google kääntäjää käyttäen, tulemme kuitenkin hyvin ymmärretyiksi ja ymmärrämme myös perheitä. 

Ensimmäinen koulupäiväkin sujui tosi hyvin ja saimme jo heti ensimmäisenä päivänä paljon uusia kavereita. Kaikki olivat kiinnostuneita meidän tulostamme ja halusivat tulla tutustumaan ja juttelemaan. Tunsimme olomme heti ensimmäisestä päivästä tervettulleiksi. Koulu vaikutti alusta alkaen tosi mukavalta ja siellä kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Tietenkin koulu täällä on erilainen kuin Lehtisaaren koulu ja täällä on paljon enemmän sääntöjä. Olemme kuitenkin jo ehtineet tottua uusiin tapoihin ja sääntöihin. 

Ensimmäisenä viikonloppuna kävimme lauantaina tutustumassa isovanhempiin ja iltapäivällä olimme uusien kavereiden kanssa. Sunnuntaina meillä oli tosi aikainen herätys, koska lähdimme saattamaan espanjalaisia vaihto-oppilaita Alicanten lentokentälle. Samalla matkalla tutustuimme Alicanten vanhaan kaupunkiin ja kävimme Alicanten rannalla kävelemässä. 

Myös ensimmäinen kokonainen kouluviikko sujui hyvin ja aika kului tosi nopeasti. Vaikka tunneilla puhutaan espanjaa ja meillä on välillä vähän vaikeuksia ymmärtämisessä, opiskelu sujuu silti tosi hyvin. Opiskelu on myös tosi erilaista kuin Suomessa.

Perjantaina koulun jälkeen menimme Ellenin kotiin muutaman kaverin kanssa. Söimme perinteistä espanjalaista ruokaa, joka oli tosi hyvää. Meillä oli viihtyisä ilta.

Lauantai aamuna kävimme espanjalaisten kavereidemme kanssa Montgo-vuorella. Näimme siellä vesiluolan, joka oli hieno ja tosi vanha. Vuorelta näki lähes koko Denian ja näkymät olivat huikeat. Meillä oli hauskaa, vaikka välillä kommunikoinnissa oli vähän hankaluuksia. Oli kuitenkin kiva viettää aikaa uusien kavereiden kanssa.



-Onerva ja Ellen 

Tämä kuva on otettu Montgo-vuorelta. Vuorelta oli hienot näkymät ja näimme lähes koko Denian.


tiistai 19. maaliskuuta 2019

Kohti Espanjaa!!!!


Hei ja tervetuloa seuraamaan meidän kahden kuukauden matkaamme! 


Olemme siis Onerva ja Ellen Lehtisaaren koulun yhdeksänneltä luokalta. Olemme ottaneet osaa kahden kuukauden vaihtoon Espanjaan Deniaan. Olemme kiinnostuneita espanjalaisesta kulttuurista ja kielestä. Ajattelimme, että tämä olisi hyvä tilaisuus päästä tutustumaan espanjalaiseen elämäntapaan ja koulutukseen. Käymme espanjalaista koulua Colegio Paidosta. Vaihdossa pääsemme myös kehittämään englannin kielen taitoa ja oppimaan elämään itsenäisemmin. 

Junamme lähtee huomenna kello 7.20 kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, josta lento lähtee kello 14.00. Olemme jo innoissamme tulevasta matkasta, mutta tietenkin tulemme ikävöimään perheitämme ja ystäviämme. 
Vielä on paljon pakattavaa jäljellä ja ehkä tulee vähän kiire. Onneksi yöllä on aikaa pakata vielä loputkin tavarat!

Seuraavana sunnuntaina meidän tilallemme tänne Suomeen tulee kaksi espanjalaista. He asuvat meidän perheissämme ja käyvät koulua Lehtisaaren koulussa. 

Toivottavasti meillä kaikilla vaihdokkailla tulee olemaan ikimuistoinen ja mukava reissu! 

-Onerva ja Ellen

Viikonloput Espanjassa

Täällä olemme yhdessä melkein jokainen viikonloppu. Yleensä olemme joko Onervan kotona tai menemme käymään jossain. Olemme käyneet Montgo...